Hästens färger, tecken och delar

 Idag pratade vi om hästens färger, tecken och delar! Ni kommer inte behöva kunna precis alla tecken men det är super om ni kan alla! :) 
(Dom som är under strukna ska ni kunna)

Tecken:



1. Vita hår i pannan
2. Stjärn
3. Stjuten stjärn
4. Ring stjärn
5. Strimbläs
6. Oregelbunden stjärn
7. Snopp
8. Bruten bläs
9. Bläs
10. Lyckta
11. Nosbläs

 


1. Vit kronrand
2. Vit krona
3. Vit kota
4. Vit halvstrumpa
5. Vit helstrumpa
6. Vit ball


Färger:
Brun
:  ex. Ofelia


Fux:
ex. Miss Anja


Isabell:
ex. Goldie



Skäck:
ex. Yatzy



Skimmel:
ex. Winden



Stickelhårig:
ex. Ronja



Svart:
ex. Det finns inget exempel på svart häst på Farta Ridskola, eftersom svarta hästar är otroligt sälsynta. Svarta hästar får inte ha något tecken alls och inte ha en lite brun ton i sig. Dom hästar som vi tycker är svarta på farsta är faktist mörkbruna. Därför har vi inget exempel.

 Men den här hästen är faktist svart :)

Hästens delar:


Dom ni behöver kunna:

  • Nosrygg
  • Bringa
  • Bog
  • Kastanj
  • Framknä
  • Hov
  • Hals
  • Manke
  • Ganash
  • Rygg
  • Kors
  • Svansrot

Om det är något ni undrar över så är det bara att komma och fråga oss! ♥

kram Filippa =)


Utrustning!

Hästens utrustning!

Det är viktigt att vi tar hand om den på rätt sätt så att den håller länge och mår bra. Med det vill jag säga att det är även viktigt att ni kan delarnas namn så om det är något med utrustningen så kan ni lätt förklara för någon. Så se nu till att övar in dem ordentligt för detta kommer komma på PROVET!!!!

Så hur sköter vi då sadeln? jo schabraket eller vojloken ska borstas av ordentligt och även sadeljorden från allt hår. Sen ska sadeln smörjas överallt om du inte har en syntet sadel som Ofelia har. Se till att du torkar av sadeln ordentligt sen med en fin trasa.

På tränset ska du smörja överallt och göra det rent och fint, det är viktigt för att hålla lädret i bra skick. Du får inte ta upp några hål för det kan bli fel. Får endas göras om det är smörjstund med USEK eller EMMY. Tänk på att om det är tygtyglar ska dom inte smörjas J för då förstörs tyget.

När sommaren kommer är det jättemysigt att sitta ute och smörja men tänk då på att du inte sitter direkt i solen för då kan lädret torka ut.

Sen har vi olika benskydd och hästarna i stallet har olika varianter som Ofelia bara har strykkappor bak. Cappuccino har på alla 4 benen när du kommer till stallet nästa gång,  gå runt och kolla vad hästarna har för något.!

Sen finns det inspänningar men vi har för det mesta bara gummisnodd på ridskolan och den kan spännas på olika sätt beroende på vilken häst det är. Men ska alltid fästas i sadel jorden först och sen en knut och runt halsen. Så fixar din ridlärare allt sen.

  

 
Strykkappor - korta=bakben - långa=framben


 Gummisnodd



Så se nu till att du lär dig sadel och träns så ses vi nästa gång!!

Kram på er från oss =)


Ändring i planeringen!

OK, nu har det blivit lite ändringar i planeringen!! Läs igenom noggrant!

v.5  lör 5/2 - GRUPP 1 - Utrustning och smörjning (allt som vanligt)

v.6  lör 12/2 - GRUPP 2 - Utrustning och smörjning (allt som vanligt)

v.7  lör 19/2 - BÅDE GRUPP 1 & 2 - Färger och tecken + hästens delar

v.8  lör 26/2 - INGEN LEKTION FÖR NÅGON GRUPP

v.9  lör 5/3 - BÅDE GRUPP 1 & 2 - Hästens beteende. (sportlovsveckan)

v.10  lör 12/3 - INGEN LEKTION FÖR NÅGON GRUPP

v.11  lör 19/3 - GRUPP 1 - repetition + foderkunskap (allt som vanligt)

v.12  lör 26/3 - GRUPP 2 - repetition + foderkunskap (allt som vanligt)

v.13 lör 2/4 - PROV OCH AVSLUTNING FÖR BÅDA GRUPPERNA

alla lektioner är som vanligt mellan kl 09-11 för båda grupperna, och på nästa lektion så kommer vi påminna er om detta så ni behöver inte oroa er!
Kram Alice ♥

Vad gör en skötare?

Hej hej allihop! Nu är det Alice här igen, som tänkte skriva om vad vi i min och Filippas grupp gick igenom på vår första lektion, och jag antar att Emmys och Stellas grupp gjorde ungefär samma sak, men var beredda på att de kanske lägger till något jag glömt eller så!



En skötare har fyra uppgifter:

1. Sköta och rykta hästen
2. Smörja utrustningen
3. Skura vattenkoppen och väggarna i spiltan/boxen.
4. Vara snäll och hjälpsam i stallet!


1. Sköta och rykta hästen!

Som skötare kan du ha egna borstar, och då använder du dig av

1, En stor och bra ryktlåda!
2, En hovkrats
3, En hovborste (för att göra hoven helt ren!)
4, En rotborste eller en 5, rotviska (som en rotborste fast lite mjukare)
6, Svampar (som du kan använda antingen till att skura boxen/spiltan med eller till hästen)
7, Mankam
8, Ryktborste (jätteviktig!)
9, Ryktskrapa (jätteviktigt!)
10, Pannborste (till ansiktet)
11, Ryktsten (bra för att ta bort fläckar på de vita hästarna eller när de fäller en massa päls)

Ännu en bra sak att ha i sin ryktlåda är en piggborste, som är bra när hästen kanske är jättelerig eller har väldigt tjock päls.


Att tänka på!

  • Som skötare är det viktigt att du borstar och känner överallt på hästen, så du märker om den har några sår eller är svullen någonstans. Om den har det, säg till någon som jobbar i stallet!
  • Rykten är jätteviktig för hästen! Det ökar hästens blodcirkulation (det blir som massage!) och gör hästen ren och fin och glansig. När du ryktar kan du lägga ner jättemycket tid på det! Ibland bör du rykta din sköthäst i upp till en timme, så blir den riktigt fin! Dammet som hamnar i ryktskrapan kallas stöv, och ju ljusare stövet är desto renare är hästen. Rykten är en av skötarens viktigaste uppgifter.
  • På Farsta borstar vi inte hästarnas svansar, det sliter och förstör svansarna som tar lång tid att växa ut. Istället kan du reda ut svansen med fingrarna!
  • Tänk på att ha ordning bland dina saker! ordning och reda är viktigt för säkerheten, och ställ aldrig ryktlådan bakom hästen i spiltan!
2. Smörja utrustningen!

Som skötare måste du ta hand om hästens utrustning (sadel, träns, skyddm osv) lika bra som själva hästen! Detta kommer ni få lära er mer om på nästa skötarkurslektion.


3. Skura vattenkoppen och väggarna i spiltan/boxen.

Varje gång du är i stallet bör du göra rent hästens vattenkopp med en svamp, det kan du göra även när hästen är inne i spiltan eller boxen och det är väldigt viktigt att du gör det varje gång. Ibland är vattenkopparna jätteäckliga och skulle du vilja dricka ur dom då?

Men som skötare ska du också se till att hela spiltan eller boxen är ren och fin. När hästen går ut på lektion eller är i hagen kan du passa på att skura väggarna med en svamp eller en skurborste!

4. Vara snäll och hjälpsam i stallet

Denna punkt tycker jag nästan är viktigast! Som skötare har du ett ansvar att alltid vara en bra förebild och att vara trevlig mot alla. Som skötare behöver du också ibland hjälpa de yngre barnen och nybörjarna med att sadla och göra i ordning hästen innan och efter lektion :)


Så det var allt för mig! Ses i stallet, Kram Alice ♥



RSS 2.0